2
3
1
4
Zobaroğlu Hayvancılık
Romanov Koyunu Üretim
Romanov koyunu 1 yılda kaç kuzu verir?
Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250'dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük değer taşımaktadırRomanov koyunu kurbanlık olur mu?
Romanov koyunları çok kısa sürede sütten ziyade kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir"Romanov koyunu sıcağa dayanır mı?
Romanov koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkanlarına uygundur. Erkek Romanov koyunu'nun ortalama ağırlığı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40-50 kg olur.Romanov koyun kaç kilo süt verir?
Yılda iki kuzulama yapılarak post üretimi amaçlanır. Laktasyon süresi kısa tutulsa da koyunlar sağılmaktadır. Bazı örneklerden 200-250 kg süt elde etmek mümkündür. Günümüzde birçok Avrupa ülkesinde Romanov koyunları, melezleme yoluyla diğer ırkların döl verimlerini artırmak amacıyla kullanılmaktadırRomanov
Koyunu
Romanov Koyunu Hakkında Herşey.
-
Romanov koyunu kaç ay gebe kalır
Kısa kuyruklu olup, dişileri ve erkekleri boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler. Kuzuları erken olgunlaşırlar. 3-4 aylıkken olgunlaşan dişi kuzular 5-6 aylıkken koça verilebilir. Romanov koyununun gebelik süresi 5 aydan biraz daha kısadır. Gebelik süresi 144-147 gün arasındadır
-
Romanov koyunu hangi iklimde yetişir?
Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir
-
Romanov koyunu soğuğa dayanıklı mı?
Doğduklarında renkleri saf siyahtır, daha sonra rengi hızla griye dönüşmektedir. Romanov koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkanlarına uygundur. Erkek Romanov koyunu'nun ortalama ağırlığı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40-50 kg olur
-
Romanov koyunu kaç tane kuzu yapar?
Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250'dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük değer taşımaktadır.
-
Romanov koyunu kaç tane yavru yapar?
Bu koyunlardan bir doğumda 6'ya kadar yavru elde edilebildiğini belirten Erman, şunları kaydetti: "Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
-
Romanov koyunu kaç yaşında doğurur?
Baba hattı Romanov ile, anne hattı 8 yerli Anadolu ırkının 10 yıl boyunca kontrollü olarak melezlenmesi sonucu geliştirilmiş bir tiptir. 8 ayda bir doğum yapar, her doğumda ikiz doğurur, ilk gebeliği ilk yaşında olur.
-
Romanov koyunu kurbanlık olur mu?
Romanov koyunları çok kısa sürede sütten ziyade kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir"
-
Romanov koyun eti nasıl?
Romanov Koyunlarının eti çok lezzetli ve kokusuzdur. Genel olarak eti için yetiştirilmektedir. Romanov Koyunları'nın Türkiye'de yaygınlaşması et fiyatlarının makul seviyeye gelmesi anlamına da gelecektir. Romanov Koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır.
-
Romanov koyun kaç kilo süt verir
Romanov koyun kaç kilo süt verir?
Süt verimi oldukça yüksektir ve 100 günlük laktasyon döneminde 140-150 kg'a ulaşır. Yılda iki kuzulama yapılarak post üretimi amaçlanır. Laktasyon süresi kısa tutulsa da koyunlar sağılmaktadır. Bazı örneklerden 200-250 kg süt elde etmek mümkündür
-
Romanov koyunu Satiş
Romanov Koyunu Üretim
Romanov koyunu satışı ; Rusya’dan orjin alan bir ırktır. Bir batında 5-6 yavru verebildikleri için "Kuzu Makinesi" olarak adlandırılmakta ve dünyanın en fazla döl verimine sahip koyun ırkıdır. Kısa kuyruklu ve değişik tonda gri renkli görünüme sahiptir. Sıcağa ve soğuğa dayanaklı olup çevre şartlarına adaptasyonu oldukça iyidir. Çevre şartlarına adaptasyon gösterme özelliği nedeni; çift katlı yapağı örtüsü ve yapağı arasında yerleşik kılçık kılları mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamasından kaynaklanmaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Eşsiz deri kalitesi ve yapağı özelliğinden Fransa ve İngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.Romanov koyunu üretimi
Romanov koyunu Üreticisi
Romanov koyunu Üreticisi en önemli özelliği olan yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkati çekmektedir. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi, üçüz dördüz yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır. “Kuzu makinesi” olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğer prolifik (doğurgan) koyun ırklarından (Fin, Doğu Friz, Dorset Horn ve Booroola Merinosu) ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzlarında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin iyi olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12-13km) yürüme kabiliyetlerinin iyi olması, uzun süre(12 yıl) damızlıkta tutulabilmeleri ,yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve karlı bir koyunculuk için avantajlı kılmaktadır. Romanov koyunu herhangi bir başka ırkın kanını taşımayan saf bir ırktır. Bu özelliği nedeniyle melezlemede arzulanan melez azmanlığı ile artan kuzu sayısı ve yüksek yaşama gücü ile dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Çift kaslılık genini taşıyan Romanov ırkı, melezlemelerde özellikle ilk jenerasyondaki kuzularda yemden yaralanmayı iki kat iyileştirdiği, yüksek kalitede karkas üretip karkasta değerli parçalarda belirgin artış sağladığı tespit edilmiştir. Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir. Çift katlı (Double coated) yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar,mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu bu eşsiz deri ve yapağı özelliği ile,Fransa ve İngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır .Zobaroğlu Romanov Kuyun çifliği Türkiyeynin tüm bölgelerine satış ve eğitim vermektedir romanaov koyun satış
Romanov koyunu fiziki özellikleri; Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg olup ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80 ve dişilerde 40-50 kg civarındadır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır. Bacakları vücutlarına göre biraz kısadır. Her iki cinsiyet boynuzsuz olup baş ve bacaklarda beyaz lekeler bulunur. Dişilerde döl veriminin yüksek oluşuna işaret eden bel çukuru dikkat çekici şekilde belirgin iken erkeklerde ise vücut arkadan öne doğru gelişme gösterip döş kısmı kaslı olup ve yele şeklinde kıllarla kaplıdır. Kuzularda ilk doğduklarında siyah kıl tipi, parlak siyah renkli olup ilerleyen yaşlarda grimsi mavi yapağı örtüsüne sahip olurlar. . 100 günlük laktasyonda 150 kg, rekortmen hayvanlardan 200-250 kg civarında süt alınabilmektedir. Sütteki yağ oranı %7,5 olup folik asit miktarı bakımından koyun ırkları içinde en yüksek değere sahiptir. Yılda 2 doğum veya iki yılda 3 doğum özelliğine sahip Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat civarında olup diğer tüm koyun ırklarından daha uzundur.
Dünya da Romanov; Romanov koyunu ile ilgili bilgiler 18. yüzyıla dayanmaktadır.Bu verimli ırk üstün üreme özelliklerinden dolayı 1960’lı yılların başından itibaren dünya genelinde elliye yakın ülkede saf yetiştiriciliğinin yanında yerli ırklarla melezleme çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Güney Afrika, Orta Doğu olmak üzere geniş bir coğrafyada yayılma alanı bulan Romanov ırkına dayalı çalışmalar ulusal ve uluslarası çapta, makro düzeyde projeler ile desteklenmektedir. Romanov koyunu nu Rusya dan ithal eden ilk ülke Almanya dır. Bunu Fransa izlemiştir.Romanov koyunundan faydalanarak yeni tip koyun geliştiren ülkeler den Fransa da INRA 401, İspanya da ise SALZ adı verilen melez ırk lar üretilmiştir.İsveç’in Goatland adasında Romanov koyununa dayalı ıslah çalışmalarında, adanın adını alan yeni koyun tipleri GOATLAND ve GUTE koyunları üretilmiş, tüm dünyaya yapağı ve deri ihraç eden bir bölge konumuna geçmiştir.Bu işletmelerin ortak değerlendirmesi koyunculuktan elde edilen gelirlerin büyük ölçüde artması, üretim maliyetlerinin düşmesi ve ürün çeşitliliğinin artması şeklinde sıralanmaktadır. Romanov koyunu nun Amerika macerası ise 1980 yılında başlamıştır. Kanada hükümeti , Fransa’dan 14 Romanov koyun , 4 Romanov koç ithal etmiş ve 5 yıllık karantina ve üretim sürecinden sonra ticari işletmelere dağıtmıştır. 1992 yılında ABD’de KUZEY AMERİKA ROMANOV YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ kurulmuştur.Birlik bugün Kanada ve ABD’de 19 farklı eyalette üye üreticileri ile faaliyet göstermektedi